הלוואות חברתיות (P2P) – כל מה שבאמת צריך לדעת

הלוואות חברתיות (נקראות גם הלווואות P2P – עמית לעמית) מהוות אפיק מעניין מאוד גם לאנשים שמעוניינים לקחת הלוואות בתנאים טובים וגם למי שמעוניינים להשקיע את כספם מחוץ לשוק ההון.

מדובר למעשה בפלטפורמה שמפגישה בין אנשים שצריכים כסף לאלו שיש להם כסף, ומאפשרת להם לבצע עסקת הלוואה באופן פשוט, בתנאים טובים וברמת בטחון גבוהה יחסית.

אז אם אתם מחפשים לקחת הלוואה ולא מעוניינים לפנות לבנקים, לחברות האשראי או לגורמים פרטיים אחרים, או שאתם מעוניינים להשקיע את כספכם בהשקעות אלטרנטיביות (שאינן פקדונות, מניות, אג"ח או קרנות נאמנות) – המדריך הזה הוא בשבילכם.

מה זה הלוואות חברתיות?

תחום ההלוואות החברתיות הוא תחום שהולך וגדל, בישראל ובעולם, בזכות מודל אטרקטיבי – "חותכים את המתווך" – ובמקרה הזה – את הבנק.

הלוואה חברתית (או הלוואה מעמית לעמית) היא למעשה הלוואה שנותנים אנשים פרטיים לאנשים פרטיים אחרים, מבלי שתהיה מעורבות בנקאית בעסקה.

ההלוואה החברתית מתבצעת באמצעות פלטפורמה אינטרנטית שמפגישה בין הלווים למלווים, בתמורה לעמלה מסוימת – בדרך כלל מההחזרים השוטפים.

בצורה כזו חוסכים מיזמי ההלוואות החברתיות את מרווח הריביות השמן שגובים הבנקים, ובתמורה נותנים תנאים טובים יותר גם ללווים (שמקבלים ריביות נוחות על ההלוואות) וגם למלווים (שמקבלים תשואה טובה יותר על ההשקעה).

אתרי ההלוואות החברתיות לא רק מפגישים בין הלווים והמלווים, אלא גם בודקים את איכות הלווה, מחליטים אם לאשר אותו וקובעים את תנאי ההלוואה והריבית.

דוגמא להמחשה

יאיר צריך הלוואה של 5,000 ש"ח. הוא יכול לקבל את ההלוואה מבנק, מחברת אשראי, ואפילו מבית ההשקעות בו מנוהל החיסכון הפנסיוני שלו, או שהוא יכול להיכנס לאחד מאתרי ההלוואות החברתיות להירשם, להגיש את בקשת ההלוואה ולקבל הצעת ריבית להלוואה בהתאם למאפיינים שלו כלווה, לסכום ההלוואה ולתקופת ההלוואה.

מהצד השני יושב רונן, שמעוניין להשקיע סכום של 10,000 ש"ח, אך לא רוצה שהכסף יישב בפיקדון בנקאי בריבית נמוכה או במניות. הוא נכנס לאחד מאתרי ההלוואות החברתיות, מבצע תהליך הרשמה קצר ומעביר את הכסף לחשבון הנאמנות של החברה שמפעילה את האתר.

הממשק האוטומטי של אתר ההלוואות החברתיות מחלק את הכספים שהעביר רונן בין מספר גדול של לווים, בהתאם להעדפות ההשקעה של רונן.

בין הלווים שביניהם חולק הכסף שהשקיע רונן נמצא גם יאיר.

ההלוואה של 5,000 ש"ח שקיבל יאיר מגיעה למעשה מעשרות משקיעים כמו רונן.

כעת, בכל תשלום חודשי שבו יאיר מחזיר חלק מההלוואה, מקבל כל אחד מהמשקיעים בחזרה חלק מהכסף שהשקיע, בתוספת הריבית על ההלוואה ששילם יאיר.

איך מקבלים הלוואה חברתית (הלוואת P2P)?

1. הרשמה לאתר והגשת בקשת הלוואה

תהליך ההרשמה לאתרי ההלוואות החברתיות פשוט יחסית, וזמין לרוב אזרחי ישראל (כל אתר קובע את הקריטריונים שלו לקבלת לווה).

לאחר מכן בוחרים את סכום ההלוואה הרצוי, ממלאים מספר פרטים אישיים, מגישים את הבקשה וממתינים לעדכון על אישור ההלוואה.

2. בחינת ההלוואה וקביעת דירוג האשראי של הלווה

לאחר שהלווה מגיש את בקשת ההלוואה, מתבצע תהליך שחלקו אוטומטי וחלקו ידני לקביעת דירוג האשראי של הלווה, והסבירות להחזר ההלוואה.

דירוג האשראי של הלווה מתבצע על בסיס נתונים שונים של הלווה, המתקבלים מטופס ההרשמה של הלווה וממאגרי נתונים נוספים (כדוגמת מאגר נתוני האשראי של בנק ישראל).

על פי החברות המפעילות את אתרי ההלוואות החברתיות, חלק משמעותי מבקשות ההלוואה אינן מאושרות.

לגבי לווים המקבלים אישור להלוואה, בדיקת דירוג האשראי של הלווה קובעת את רמת הסיכון של הלווה ובהתאם לכך – גם את הריבית על ההלוואה. ככל שהסיכון המוערך בהלוואה גדול יותר – הריבית על ההלוואה תהיה גבוהה יותר.

3. מתן ההלוואה

לאחר אישור ההלוואה על ידי האתר, הגדרת הריבית ותנאי ההלוואה, וקבלת אישור הלווה לתנאים אלה, מועבר הכסף לחשבון הבנק של הלווה.

4. החזר ההלוואה

החזר ההלוואה מתבצע אחת לחודש מחשבון הבנק של הלווה, במועדים שנקבעו מראש.

לווים יכולים לצפות בנתוני ההלוואות המעודכנים שלהם ואף להחזיר את ההלוואות לפני הזמן – באתר ההלוואות החברתיות.

איך משקיעים בהלוואות חברתיות?

הלוואות חברתיות מהוות חלק מעולם ההשקעות האלטרנטיביות – כלומר – השקעות שאינן בפקדונות בנקאיים, מניות, אג"ח, קרנות נאמנות, תעודות סל ואפיקי השקעה מסורתיים אחרים, ואינן מושפעות באופן ישיר מהמתרחש בשוקי ההון.

ניתן להשקיע בהלוואות חברתיות מסכומים נמוכים יחסית (בישראל ניתן להשקיע ברוב אתרי ההלוואות החברתיות מסכום של 2,000 ש"ח), וכספי ההשקעה מתחלקים בין מספר גדול של לווים, על מנת להגדיל את הפיזור ולהקטין את הסיכון שבהלוואה.

בחלק מאתרי ההלוואות החברתיות ניתן להשקיע בהלוואות שיש להן בטוחות נוספות – כגון רכב, דירה או נכס אחר, או שיש ערבים להלוואות.

1. הרשמה לאתר והעברת כספי ההשקעה

תהליך ההשקעה בהלוואות חברתיות פשוט יחסית. נרשמים לאתר, ובסיום ההרשמה מבצעים העברה בנקאית לחשבון הנאמנות של החברה שמנהלת את אתר ההלוואות החברתיות.

לאחר מספר ימים משוייכים כספי ההעברה לחשבונו של המשקיע באתר ההלוואות החברתיות, וכעת הוא יכול לבחור היכן וכיצד יושקע כספו.

2. בחירת ההלוואות / מסלולי ההשקעה

אתרי ההלוואות החברתיות השונים מציעים מגוון של מסלולי ואפשרויות השקעה – עם בטוחות, ללא בטוחות, רמת סיכון גבוהה / בינונית / נמוכה, הלוואות למטרת קניית מוצר / רכב / שיפוץ / החזר חובות, הלוואות אוטומטיות ועוד.

כל משקיע יכול לבחור את ההלוואות או מסלולי ההשקעה בהם הוא מעוניין להשקיע את כספו, ולאחר הבחירה – הכספים עוברים ללווים.

3. קבלת החזרי הלוואה

המשקיעים מקבלים את החזרי ההלוואה, בתוספת הריבית על ההלוואה, אחת לתקופה, בהתאם לתנאי ההלוואה.

ניתן לצפות בעדכונים אודות החזרי ההלוואה באתרי ההלוואות החברתיות, וחלקם אף שולחים מיילים בכל פעם שמבוצע החזר הלוואה לחשבונו של המשקיע.

מהחזרי ההלוואה מנכים אתרי ההלוואות החברתיות את עמלת האתר ואת מס רווחי ההון בו חייבות ההשקעות בהלוואות חברתיות (מס רווח הון של 15%).

4. משיכת הכספים או השקעה מחדש

לאחר שכספו של המשקיע הוחזר לו בתוספת ריבית, יכול המשקיע לבחור מה הוא רוצה לעשות עם הכסף – למשוך אותו לחשבון הבנק שלו או להמשיך ולהשקיע אותו בהלוואה נוספת.

מהי הריבית בהלוואות חברתיות?

קיימים בהלוואות חברתיות 2 נתוני ריבית חשובים – הריבית בפועל ללווה, והריבית נטו למשקיע.

ריבית ללווה

הריבית ללווים בהלוואות חברתיות משתנה בהתאם לרמת הסיכון המוערכת של ההלוואה ושל הלווה, ויכולה לנוע בין 4%-12%, כאשר רוב ההלוואות הן בריבית שנתית של 6%-9%.

הריבית למשקיע (תשואה)

הריבית (או התשואה) שמקבל המשקיע נמוכה יותר מהריבית שמשלם הלווה משתי סיבות:

  1. עמלת האתר – שעומדת בדרך כלל על כ-1%.
  2. מס רווח הון – שעומד על 15% מהרווח של המשקיע על ההלוואה. חשוב להדגיש שאת ה-15% מנכים מהחזרי הריבית בלבד, ולא מהחזרי קרן ההלוואה.

הלוואות חברתיות – האם זה כדאי?

הלוואות חברתיות – כדאיות ללווה

הלוואות חברתיות יהיו בחלק מהמקרים יקרות יותר מהלוואות בנקאיות, אך במקרים רבים הן יהיו בריביות נמוכות יותר מאשר בהלוואות מחברות כרטיסי אשראי, חברות אשראי פרטיות וכמובן – מהלוואות בשוק האפור.

יש יתרון לנטילת הלוואה חברתית כאשר לא רוצים או לא יכולים לקבל הלוואה מהבנק, מקרן הפנסיה או קרן ההשתלמות, או כאשר לא רוצים לתפוס מסגרת אשראי בבנק.

הלוואות חברתיות – כדאיות למשקיע

השקעה בהלוואות חברתיות יכולה להוסיף גיוון ופיזור סיכונים לתיק ההשקעות, אך לא מומלץ להפנות לאפיק זה את עיקר תיק ההשקעות ממספר סיבות עיקריות:

  1. בטוחות מוגבלות על כספי הקרן – ניתן להפסיד את כל ההשקעה במקרים מסויימים.
  2. הענף נמצא עוד בתחילתו – קשה לדעת איך יפעלו אתרי ההלוואות החברתיות במקרה של משבר כלכלי או משבר אשראי מתמשך.
  3. בהשקעות יש חשיבות גדולה לפיזור וניהול סיכונים נכון.

מהם הסיכונים בהשקעה בהלוואות חברתיות?

קיימים מספר סיכונים מרכזיים בהשקעה באתרי הלוואות חברתיות:

1. אי פרעון ההלוואה

אחד הסיכונים המרכזיים במתן הלוואה הוא, כמובן – שהלווה לא יחזיר את הכסף.

מאחר שאתר ההלוואות החברתיות אחראי לסינון הלווים ולקבלת הבטוחות מהן (בהלוואות שיש להן בטוחות), השליטה של המשקיע על גביית הכספים מוגבלת.

אתרי ההלוואות החברתיות מחזיקות מנגנוני גבייה וייעוץ משפטי שנועדו לצמצם את היקף ההלוואות שאינן מוחזרות, ובחלקן קיים גם "ביטוח" מסויים למלווים, אך עדיין – קיימת סבירות מסוימת שהמשקיע לא יראה את כספו, או לפחות חלק ממנו.

2. קריסה של אתר ההלוואות החברתיות

החברה שמפעילה את אתר ההלוואות החברתיות היא חברה עסקית לכל דבר, אשר יכולה גם לפשוט רגל.

במקרה כזה עלולים המשקיעים להיתקל בקשיים בקבלת כספם בחזרה.

על מנת להתמודד עם סיכון זה, יושבים כספי המשקיעים בחשבון נאמנות ולא בחשבון החברה המנהלת, ומוגדרים נאמנים המיועדים לפקח על החזר ההלוואות שניתנו גם במקרה שהחברה קורסת.

האם זה יעבוד בצורה חלקה? זאת נוכל לדעת רק אם וכאשר יתרחש מקרה של פשיטת רגל של אתר הלוואות חברתיות.

הבהרה: אתר הלוואה הינו אתר אינפורמטיבי, שאינו מספק או משווק הלוואות ואינו מקיים כל שיתוף פעולה עסקי או אחר עם החברות ומוצרי ההלוואות הנסקרים באתר. כל הכתוב בתוכן סקירה זו הינו בהתאם למיטב ידיעתו של צוות האתר ובהתאם לתנאי השימוש באתר.

כתיבת תגובה